Άγνωστοι έριξαν φόλες στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμου Βασιλικού

Άγνωστοι έριξαν φόλες στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή  του σιδηροδρομικού σταθμού   του Βασιλικού δηλητηριάζοντας αδέσποτα  ζώα τα οποία σύχναζαν στην περιοχή.

Η ενέργεια αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, όσο και των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες-δηλητήριο. Οι μαζικές δηλητηριάσεις ζώων, κοντά σε χώρους που παίζουν παιδιά, προκαλεί αποτροπιασμό και είναι καταδικαστέα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βασιλικού και το τοπικό συμβούλιο του χωρίου καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη και τόνισαν  ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Όποιος έχει  πληροφοριες μπορει να  προβεί σε καταγγελία κατ’ αγνώστων, προκειμένου να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4039/2012 η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η συγκεκριμένη πράξη, μάλιστα, διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Τι κάνουμε αν βρούμε αδέσποτα ζώα δηλητηριασμένα ή νεκρά από φόλες

 

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία μας δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε αδέσποτα ζώα νεκρά ή δηλητηριασμένα από φόλες.


 

  • Με ΓΑΝΤΙΑ ή χωρίς να πιάσουμε τα δηλητηριασμένα δολώματα περισυλλέγουμε προσεκτικά την φόλα, αν την βρούμε. Κλείνουμε την δηλητηριασμένη τροφή καλά σε μια πλαστική σακούλα. Αυτό το κάνουμε αφενός για να υπάρχει δείγμα του δηλητηρίου, που χρησιμοποιήθηκε, αφετέρου για να μην δηλητηριαστούν και άλλα ζώα.
  • Αν το ζώο δεν έχει πεθάνει και δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε κτηνίατρο καλούμε αμέσως το 100 δηλαδή την Άμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ.
  • Τραβήξτε φωτογραφίες της φόλας και των νεκρών ζώων και στείλτε τις στον φιλοζωικό σύλλογο της περιοχής σας, στον αρμόδιο Δήμο ή και στο www.zoosos.gr ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το έγκλημα εις βάρος των ζώων.

Η Αστυνομία, βάσει της παραγράφου 2 της εγκυκλίου υπ’ αριθμ. 71377/13/989391 με ΘΕΜΑ: «Προστασία των ζώων. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012» με ημερομηνία 02/07/2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., είναι υποχρεωμένη, αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια και αυτό ισχύει τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων.

 

  • Αφού ενημερώσετε την Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για κακοποίηση – θανάτωση ζώων και σχηματίζει δικογραφία.
  • Εφόσον υπάρχουν υποψίες ή μαρτυρίες για τον δράστη, θα ήταν καλό να αναφερθούν στους αστυνομικούς.
  • Αν είναι εργάσιμη μέρα και ώρα, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της περιοχής σας (καθώς οι δήμοι εκ του νόμου είναι αρμόδιοι για τ’ αδέσποτα) και να ζητήσετε να διενεργήσουν την αυτοψία και νεκροτομή σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  • Σε ότι αφορά το ζήτημα του περιορισμού του φαινομένου της εξόντωσης των ζώων καλό θα ήταν σε περιοχές που υπάρχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα δηλητηρίασης να υπάρξει συντονισμός των πολιτών για παρακολούθηση και εντοπισμό των δραστών.
  • Θυμίζουμε ότι η κακοποίηση ζώου διώκεται ποινικά με 1 έως 5 χρόνια φυλακή, 5.000 έως 15.000 ευρώ χρηματική ποινή και 30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που δηλητηριάζεται ή δολοφονείται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://anodorio.blogspot.gr/