Νέες τιμές για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού με στόχο ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες του πληθυσμού, προχωρά στην αναδιοργάνωση και τον επανακαθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάστηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι νέες τιμές εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Τη νέα τιμολογιακή πολιτική επεξεργάστηκε επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, καθώς και η αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων.
 
Μεσσηνία
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας ισχύουν τα εξής: Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη το κύριο εισιτήριο θα είναι 12 ευρώ και το μειωμένο 6 ευρώ, στο ανάκτορο του Νέστορα 6 και 3 ευρώ αντίστοιχα, στα Κάστρα Καλαμάτας και Μεθώνης 2 και 1 ευρώ αντίστοιχα, στο Κάστρο της Πύλου και στις εκθέσεις στο εσωτερικό του 6 και 3 ευρώ, στον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς 2 και 1 ευρώ, στο αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας (Καλαμάτα) 4 και 2 ευρώ, στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας και το Μουσείο Μούρτζινων στην Καρδαμύλη 2 και 1 ευρώ και στο αρχοντικό Τσικλητήρα στην Πύλο 2 και 1 ευρώ.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κατηγοριοποιήθηκαν, βάσει επιστημονικών και οικονομoτεχνικών κριτηρίων. Οι τιμές εισιτηρίων ανά ομάδα προσδιορίστηκαν ορθολογικά σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα τιμολόγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, μέσω της οποίας, με ένα εισιτήριο, θα είναι δυνατή η επισκεψιμότητα σε περισσότερους χώρους, στην ίδια περιοχή. Η επεξεργασία θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Για τις νέες τιμές εισιτηρίων θα εκδοθεί η από νόμου προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα.
Οι νέες τιμές εισιτηρίων εντάσσονται στην εφαρμογή μιας ευρύτερης πολιτικής του υπουργείου στον τομέα της προσέλευσης επισκεπτών.
Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες.
Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

https://anodorio.blogspot.gr/