ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΛΑΔΙ ΦΑΡΜΑΚΟ

 

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είναι φάρμακο, ιδιαιτέρως αυτό που παράγεται από κορωνέικη και ακόμη περισσότερο εκείνο που προέρχεται από  περιοχές της  Μεσσηνίας. Τούτο ανακάλυψε με επιστημονική έρευνα και ήρθε και μας το είπε στη Μεσσηνία, σε παράλληλη εκδήλωση του τοπικού 4ου Συνεδρίου Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, με ομιλία του στο δημαρχείο Μεσσήνης το βράδυ του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου. Το ελαιόλαδο από  την περιοχή μας  διαθέτει αυξημένες συγκεντρώσεις σε ελαιασίνη (oleacein) και ελαιοκανθάλη (oleocanthal), δύο πολύ ευεργετικές ουσίες για την υγεία του ανθρώπου.
Από τις μετρήσεις βρέθηκε λοιπόν πως όλες οι ποικιλίες ελιάς δεν δίνουν λάδι με την ίδια περιεκτικότητα σε αυτές τις ευεργετικές ουσίες, ενώ η κορωνέικη έχει το πιο μεγάλο δυναμικό παραγωγής των ουσιών αυτών ανάλογα και με το πότε θα συγκομισθεί ο καρπός, ενώ παίζει σημαντικότατο ρόλο η θερμοκρασία μάλαξης στο ελαιοτριβείο, που όσο μικρότερη είναι, τόσο πλουσιότερο σε ευεργετικές ουσίες ελαιόλαδο παράγεται. Από την έρευνα του κ. Μαγιάτη διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη ποιοτική και ποσοτική διαφορά ανάμεσα σε παραπάνω από 135 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Ελλάδα παρότι όλα ανήκαν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων. H πλειονότητα (75%) των δειγμάτων ελαιολάδου από κορωνέικη ελιά εντοπίζονται με τιμές oleacein πάνω από 25 mg/L και oleocanthal+oleacein πάνω από 75 mg/L.

 

Επίσης, τα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα κορωνέικης έδειξαν ότι ο μέσος όρος συγκέντρωσης αυτών των ευεργετικών ουσιών σε 28 δείγματα ελαιολάδου κορωνέικης από τη Μεσσηνία , της περιόδου 2011/12, ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με 48 δείγματα ελαιολάδου κορωνέικης από Λακωνία, Ηλεία, Κρήτη, Αττική (εσοδείας 2011/12 και 2010/11). Έχουμε, λοιπόν, φάρμακο και με τη βούλα την επίσημη!

https://anodorio.blogspot.gr/