Το κάστρο του Μίλα
Το Μίλα, ανήκει στον δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας και απέχει από τον Μελιγαλά 7 χιλιόμετρα. Με υψόμετρο 295 μέτρα το Μίλα είναι σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Βόρειου μεσσηνιακού κάμπου.
Στην θέση λακαθέλα του Μίλα έχει εντοπιστεί οικισμός με κατοίκηση από την εποχή του σιδήρου, -10ος αιώνας, καθώς και ναός των αρχαϊκών χρόνων αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Ο αρχαϊκός ναός είναι κτισμένος πάνω σε παλαιότερο ιερό των Μυκηναϊκών χρόνων.Περισσότερα στον σύνδεσμο: Μίλα Μεσσηνία: Πανάρχαιος ναός του Ποσειδώνα
Το κάστρο παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμπλουτισμό της γνώσης μας γύρω από την κατασκευή και λειτουργία των μικρότερων οχυρών του Μεσαίωνα.
Η είσοδος του κάστρο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά ενώ εντός του κάστρο αναφέρεται η ύπαρξη υπόγειας σήραγγας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση καταλήγει μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από το κάστρο στο έρημο πιά εκκλησάκι της Βραχοπαναγίτσας στις όχθες του ποταμού "Ξάστερος". Δίπλα από το εκκλησάκι, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει και μια πηγή νερού. Επομένως για τους κατοίκους του κάστρου πιθανόν η σήραγγα να αποτελούσε μυστική έξοδο εν μέσω πολιορκιών, αλλά και εναλλακτική λύση για την προμήθεια νερού.
Το εκκλησάκι της "Βραχοπαναγίτσας" στις όχθες του ποταμού "Ξάστερος" |