Το κάστρο του Μίλα

 
 

 Το Μίλα, ανήκει στον δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας και απέχει από τον Μελιγαλά 7 χιλιόμετρα. Με υψόμετρο 295 μέτρα το Μίλα είναι σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Βόρειου μεσσηνιακού κάμπου.      

Στην θέση λακαθέλα του Μίλα έχει εντοπιστεί οικισμός με κατοίκηση από την εποχή του σιδήρου, -10ος αιώνας, καθώς και ναός των αρχαϊκών χρόνων αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Ο αρχαϊκός ναός είναι κτισμένος πάνω σε παλαιότερο ιερό των Μυκηναϊκών χρόνων.Περισσότερα στον σύνδεσμο: Μίλα Μεσσηνία: Πανάρχαιος ναός του Ποσειδώνα
 

 

 

Το Κάστρο του Μίλα είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό χτισμένο βόρεια από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας και εντάσσεται σε μια σειρά μικρότερων κάστρων που ιδρύονται σε σημαντικές θέσεις για τον έλεγχο των μεσαιωνικών οδών ή την επιβεβαίωση της τοπικής εξουσίας των φράγκων φεουδαρχών. 
Έχει ταυτιστεί με το Chateaunef που φέρεται ότι ίδρυσε η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1297-1301) για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Ελλήνων του Δεσποτάτου του Μορέως, που με ορμητήριο το αρκαδικό κάστρο του Γαρδικίου εξαπέλυαν επιθέσεις στον μεσσηνιακό κάμπο. 
 
 Πρόκειται για μικρό φρούριο χτισμένο βόρεια του χωριού Μίλα, σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του μεσσηνιακού κάμπου στα βόρεια. Είναι τραπεζιόσχημο στην κάτοψη και διαθέτει δυο οχυρωματικούς περιβόλους. 
 Ο εσωτερικός περίβολος ήταν πιθανότατα χώρος κατοίκησης και ενισχυόταν περιμετρικά με τρεις τετράπλευρους πύργους. Ο εξωτερικός σώζεται σε χαμηλότερο ύψος και η τοιχοποιία του είναι πιο αμελής. 

 Το κάστρο παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμπλουτισμό της γνώσης μας γύρω από την κατασκευή και λειτουργία των μικρότερων οχυρών του Μεσαίωνα.
  Η είσοδος του κάστρο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά ενώ εντός του κάστρο αναφέρεται η ύπαρξη υπόγειας σήραγγας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση καταλήγει μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από το κάστρο στο έρημο πιά εκκλησάκι της Βραχοπαναγίτσας στις όχθες του ποταμού "Ξάστερος". Δίπλα από το εκκλησάκι, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει και μια πηγή νερού. Επομένως για τους κατοίκους του κάστρου πιθανόν η σήραγγα να αποτελούσε μυστική έξοδο εν μέσω πολιορκιών, αλλά και εναλλακτική λύση για την προμήθεια νερού.

Το εκκλησάκι της "Βραχοπαναγίτσας" στις όχθες του ποταμού "Ξάστερος"ΠΗΓΗ:
Ιστότοπος: Υπουργείο Πολιτισμού
Ιστότοπος: Ομάδα Πυθέας