Μνημείο Θ. Κολοκοτρώνη  στο Ραμμοβούνι  Μεσσηνίας

 

Κοντά στο χωριό Βασιλικό του Δήμου Οιχαλίας του νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται η τοποθεσία Ραμμοβούνι, εκεί κάτω από ένα δέντρο γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στο σημείο αυτό υπάρχει μνημείο που παρουσιάζει τον Κολοκοτρώνη έφιππο με σπαθί στο ενα χέρι ενω στο αλλο κρατάει ενα λάβαρο,τοποθετήθηκε στις 16 Αυγούστου 2007 προς τιμή του "Γέρου του Μοριά".Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ειναι έργο του διακεκριμένου γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή. 

   Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» Θεσσαλονίκης αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ακροτελεύτια και ατίμητη παρακαταθήκη που μας άφησε ο Θ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ την ανέγερση έφιππου ανδριάντα στον τόπο γέννησής του. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τέλεσε στις 20 Νοεμβρίου 2007 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας           κ.κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας.Τον Μάρτιο 1770 ξεκίνησαν τα "Ορλωφικά", στην επανάσταση συμμετείχε και η οικογένεια του Κολοκοτρώνη . Στο συγκεκριμένο βουνό βρέθηκε η μητέρα του μαζί με άλλους επαναστάτες προσπαθώντας να αποφύγει την καταδίωξη από τους Τούρκους, τη μέρα που την έπιασαν οι πόνοι της γέννας  κάθισε κάτω από μια βελανιδία και γέννησε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατόπιν τον έπλυνε στα νερά κοντινής πηγής που πηγάζει κάτω απο το  ιερό  του Αγίου Στεφάνου και κατά την παράδοση τον απέθεσε πάνω σε μια μεγάλη πέτρα που σώζεται ακόμα σήμερα.

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μας αναφέρει  στα απομνημονεύματά του, που υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερσέτη:

“Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο”

Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.

   Την επέτειο της γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στις 3 Απριλίου 1770, τιμούν κάθε χρόνο στο Ραμοβούνι ο Δήμος Οιχαλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. 

 

Η πρόσβαση προς το μνημέιο  είναι εύκολη και ο δρόμος καινούργιος και σε αρίστη κατάσταση. Από τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Πύργου, στο χωριό Βασιλικό, συναντάμε την πινακίδα που μας κατευθύνει στο Μνημείο που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα απο το Βασιλικό.

 

Σε κοντινή απόσταση απο τον έφιππο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σώζετε ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου.


Βιβλιογραφία και πηγές:
Ι. Κακούρος: "Βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας"
Δημητροκάλλης 1990: 57-69.
Ιστότοπος: sansimera
Ιστότοπος: επι-δεξιος (ψάλτης)

Ιστότοπος anodorio

 

Εδώ μπορείτε να σύρετε και να βάλετε νέο περιεχόμενο ή να μετακινήσετε το υπάρχον περιεχόμενο.

Για να ξεκινήσετε τη βοήθεια. Κάντε κλικ εδώ

οψε στην Αθήνα γι