Άγιος Στέφανος

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου, βρίσκεται στο ραμοβούνι.

Αρχικά ήταν μονόκλιτος ξυλεπίστεγος, με εσωτερικές διαστάσεις 2,67χ5,35 μέτρα. Από τον κεραμοσκεπή διάκοσμο του μνημείου δεν σώθηκε τίποτε άλλο ,εκτός από 2 μικρά τμήματα οδοντωτών ταινιών, 

Το κτίριο του ναού έχει υποστεί 4 οικοδομικές παρεμβάσεις. Οι 2 πρώτες ανάγονται στην εποχή του Ανδρόνικου Παλαιολόγου Η Τρίτη οικοδομική φάση είναι στην περίοδο της τουρκοκρατίας ή στους χρόνους της επανάστασης.  Η τέταρτη και τελευταία φάση παρέμβασης στο κτίριο του ναού, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν  το 1986.
Σήμερα υπάρχουν: Μια ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική,  η επικάλυψη της στέγης έγινε με παλιά χειροποίητα κεραμίδια, που μοιάζουν με τα κεραμίδια του καθολικού του Βουλκάνου.

Ο ναός χρονολογείται στον 10ο -11ο αιώνα.

 

Πιθανολογείται ότι πρόκειται  για μικρό μοναστήρι,  ο ναός έχει κτιστεί πάνω στη ροη φυσικής πηγής  της οποίας το νερό βγαίνει  από τα θεμέλια της ανατολικής πλευράς κάτω από το ιερό, περιμετρικά του ναού υπήρχε οχύρωση που ήταν ορατή λίγα χρόνια πριν.

Σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο έχει στηθεί ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη  μιας και εκεί διπλά στον Άγιο Στέφανο γεννήθηκε ο γερός του Μόρια,  έχει διαμορφωθεί μεγάλη πλατεία  και υπάρχουν παγκάκια και τραπέζια κάτω από τα πλατάνια για αναψυχή.